Spring naar inhoud

Bedrijfsvoering

We zijn goed georganiseerd en wendbaar

3.1 Strategische Koers

Elke dag werken we met zo'n 190 bevlogen collega’s aan onze missie: een thuis voor onze huurders, nu en in de toekomst. Onze strategische koers is daarbij het kompas voor ons denken en doen. Belangrijke waarden voor ons zijn:

  • Oog voor ieder mens
  • Duurzaam
  • Vernieuwend
  • Samen 

De strategische koers geeft richting aan de keuzes die we maken en de activiteiten die we uitvoeren. Naast houvast geeft de koers ook voldoende ruimte om mee te bewegen met ontwikkelingen. Elk jaar maken we een omgevingsanalyse. We kijken welke demografische, economische, sociaal maatschappelijke, technologische, ecologische en politieke ontwikkelingen van invloed zijn op onze volkshuisvestelijke opgaven. Zo bepalen we de focuspunten voor het komende jaar.

3.2 Organisatieontwikkeling

De ontwikkelingen in onze omgeving en de opgaven uit onze strategische koers vragen van onze medewerkers een ontwikkelingsgerichte denk- en werkwijze. De organisatie-inrichting moet daarbij aansluiten. Door aandacht te besteden aan individuele-, team- en organisatieontwikkeling, ontwikkelt onze organisatie zich als geheel. Zo zorgen we ervoor dat we steeds een goede en eigentijdse verhuurder, samenwerkingspartner en werkgever zijn.

Ontmoeten, leren en kennisdelen

Om onze opgaven buiten goed uit te uitvoeren, is het belangrijk dat we elkaar binnen goed weten te vinden. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten waar we inhoudelijke kennis met elkaar delen en waar ruimte is voor persoonlijke ontmoeting. Hiermee geven we samen invulling aan onze organisatiewaarden.

  • In 2024 introduceerden we het PIM-Podium; een personeelsbijeenkomst waarin we nieuwe collega's welkom heten, waar collega's over hun werk vertellen en we trotse momenten en successen met elkaar delen. Deze onderwerpen delen we al jaren actief op ons intranet PIM en sinds dit jaar ook in vier live-sessies, zowel in ons kantoor in Assen als in de werkplaats in Ruinen. 
  • Naast wekelijkse terugkoppeling van het managementteamoverleg door elke afdelingsmanager, organiseren zij een aantal afdelingssessies om de voortgang van het jaarplan met elkaar te delen. Ook op teamniveau vinden regelmatig sessies plaats, gericht op het werk, specifieke thema's, teamontwikkeling en/of teambuilding.
  • Eens per maand vindt er een '#Samen Aan Tafel Lunch' plaats, waarin onze directeur-bestuurder collega's uit verschillende teams uitnodigt voor een broodje. Dit levert mooie gesprekken op over ons werk en over onderwerpen die in ons privéleven spelen.
  • Nieuwe collega's worden na vier maanden uitgenodigd voor de 'Hé Hûh Raar sessie'. Hier delen ze hun eerste ervaringen en verwonderingen over Actium. Hoe hebben ze hun introductieperiode ervaren? Wat valt ze in positieve zin op aan Actium? En wat vinden ze opvallend of nemen ze mee uit hun voorgaande baan, waarvan Actium kan leren? Feedback van nieuwe collega's heeft in 2024 tot een nieuw introductieprogramma geleid.
  • De maand maart benoemden we tot 'maand van de duurzaamheid'. Interessante sprekers inspireerden ons op het gebied van energiebesparing, recycling en duurzaam reizen. We bezochten een wijk in energietransitie, een circulaire (bouw)materialen HUB en het duurzaamheidscentrum in Assen. En we gingen met elkaar uitdagingen aan: op de fiets naar het werk, zwerfafval rapen, plantaardig eten en korter douchen.
  • We volgden een inspiratiesessie over het thema AI. Wat zijn de kansen en mogelijkheden van AI? Welke impact heeft het op ons werk? Wat zijn de ethische vraagstukken rondom AI?
  • We organiseerden in november voor de vijfde keer de '#Groendoen Sint & Kerst Recyclemarkt'. Een gezellige ruilbeurs van door collega's ingebrachte tweedehands spullen. 
  • Tijdens het eindejaarsfeest sloten we het jaar in winterse sferen af. Dit combineerden we met de 'foute kersttruiendag', een initiatief van collega's.

Een greep uit een aantal organisatieontwikkelingen

  • We verbeterden de processen van contractbeheer en servicekosten.
  • We maakten een nieuwe visie op dienstverlening en op samen (participatie).
  • We troffen voorbereidingen voor het programma Verduurzaming Bestaand Bezit, onder andere door het vormgeven van de klantreis, het vaststellen van nieuwe werkwijzen en verdieping op condities van succesvolle samenwerking.
  • We stelden uitvoeringsplannen op voor Wonen, Welzijn & Zorg en voor Leefbaarheid.
  • We versterkten het proces van continue organisatieontwikkeling door het introduceren van persoonlijke ontwikkelplannen en een tweejaarlijks organisatieplan (strategische personeelsplanning).

Vernieuwen met samenwerkingspartners

We merken dat we er niet meer omheen kunnen; in complexe vraagstukken moeten we sámen optrekken, kennis delen en naar oplossingsrichtingen zoeken. Samen hebben we meer impact in belangrijke, maatschappelijke vraagstukken. Daarom hebben we in 2024 de samenwerking met partners onverminderd doorgezet.

We initieerden en participeerden in een aantal samenwerkingsverbanden, zoals Mijn Buurt Assen (MBA), Thuiskompas en Bouwstroom Noord. We versterkten onze samenwerking met zorg- en welzijnspartijen, gemeenten en provincie en onze Drentse en Friese collega-corporaties.

Op twee onderwerpen ontstonden bijzondere, vernieuwende samenwerkingen.

  • Voor het programma Verduurzaming Bestaand Bezit selecteerden we vier aannemers waarmee we de komende vijf jaar intensief gaan samenwerken. Niet in de traditionele opdrachtgever-opdrachtnemer-verhouding, maar als gelijkwaardige collega's. In 2024 besteedden we veel tijd en aandacht aan de condities voor succesvolle samenwerking. 
  • In het kader van 'naoberschap' ontstond in 2024 het onderzoek naar collegiale ondersteuning gericht op het verbeteren en verduurzamen van het bestaande woningbezit van Woonconcept. Deze aanpak is vrij uniek en wordt met interesse gevolgd door andere corporaties en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Leiderschap

Vanwege de nieuwe samenstelling van het management van Actium (directeur-bestuurder, afdelingsmanagers en teammanagers) stond leiderschapsontwikkeling dit jaar in het teken van teamvorming, persoonlijke leiderschapsdilemma's en intervisie. Daarnaast organiseerden we inhoudelijk trainingen op het gebied van verzuimbegeleiding, omgaan met (on)gewenst gedrag en integriteit. 

3.3 Medewerkers Actium

Bezetting 2024

Sector Gemiddelde begrote bezetting Gemiddelde gerealiseerde bezetting 2024 Stand 31-12-2024
Directie 6,78 6,67 6,67
Wonen 65,54 65,46 68,39
Vastgoed 69,37 68,90 73,67
Bedrijfsvoering 43,28 40,71 39,92
Totaal 184,97 181,74 188,65

Bezetting

Bij Actium werkten in 2024 gemiddeld 181,74 fte. Op 31 december 2024 waren er 192 medewerkers werkzaam bij Actium, die daarmee 188,65 fte vervulden. Daarvan was 12,9 fte externe inhuur. 

Verhouding man-vrouw

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Verhouding man-vrouw  
Vrouw 50,0%
Man 50,0%

Verhouding bepaalde en onbepaalde tijd

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Verhouding bepaalde en onbepaalde tijd  
bepaalde tijd 11,46%
onbepaald tijd 88,54%

Leeftijdsopbouw

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Leeftijdsopbouw  
< 24 3
25-34 35
35 -44 46
45 - 54 55
55 - 64 47
65+ 6

Diensttijd

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

Diensttijd  
< 1 jaar 28
1 jaar - 4 jaar 75
5 jaar - 9 jaar 25
9 jaar - 14 jaar 11
> 15 jaar 53

Personeelsbestand

In-, door- en uitstroom
In 2024 kwamen er 27 nieuwe medewerkers in dienst bij Actium, 14 medewerkers zijn uitgestroomd. De redenen van uitstroom zijn terug te herleiden naar pensionering (5 medewerkers), loopbaanstap (7 medewerkers) en 2 medewerkers met VSO (vaststellingovereenkomst).

Functieactualisatie
Het proces van functieactualisatie is in 2024 afgerond.  

Strategische personeelsplanning
In 2024 is het proces voor strategische personeelsplanning verrijkt. Er is een tweejaarlijkse cyclus ingevoerd, die meer structuur biedt aan onze organisatieontwikkeling. Een belangrijke nieuwe toevoeging in deze aanpak is het persoonlijk ontwikkelplan. Dat vormt nu een vast onderdeel van de waardevolle gesprekken. Eens per jaar leggen medewerkers hun persoonlijke ontwikkelplan vast, waarin zij reflecteren op hun ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid. 

Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO)
In 2024 is kritisch nagedacht en invulling gegeven aan het vervolg van het medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Gedurende 2024 zijn op organisatie- en afdelingsniveau interventies ingezet om aandachtspunten uit eerdere onderzoeken aan te pakken. De resultaten hiervan worden in vervolgonderzoeken opnieuw gemeten en geëvalueerd. 

CAO-ontwikkelingen
Eind januari 2024 is een nieuwe cao tot stand gekomen. De CAO heeft een looptijd van 15 maanden en loopt op 1 april 2025 af. In de nieuwe CAO is een loonsverhoging opgenomen van 10% vanaf 1 januari 2024.

Ziekteverzuim

Bovenstaande grafiek in tabel-vorm:

  Gemiddeld verzuim% 2024
jan 4,8%
feb 4,6%
mrt 4,8%
apr 4,8%
mei 4,2%
jun 4,0%
jul 4,0%
aug 2,9%
sept 3,3%
okt 4,7%
nov 5,3%
Dec 5,3%

Duur ziekteverzuim

Duur ziekteverzuim    
Kort 1-7 dagen 0,83%
Middellang 8-42 dagen 0,64%
Lang 43-365 dagen 2,93%
Langer dan 1 jaar   0,00%
    4,40%

Het gemiddelde verzuimpercentage was in 2024 4,4%. Het jaarpercentage wordt voornamelijk bepaald door langdurig verzuim en veel minder door kortdurend verzuim. In het najaar van 2024 volgden leidinggevenden van Actium een training over vroege signalering van psychische klachten. 

Jaarverslag externe vertrouwenspersoon
In 2024 heeft de externe vertrouwenspersoon een melding gekregen. Deze melding betrof een taakinhoudelijke discussie en een (dis)functioneringskwestie met de betreffende leidinggevende. Het volledige jaarverslag van de externe vertrouwenspersoon wordt ter informatie naar MT, middenkader en OR gestuurd. 

Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO)
In de periode oktober-december is een PAGO uitgevoerd. 131 medewerkers (= bijna 70%) hebben deelgenomen aan de PAGO. 

Arbo en opvolging Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
In 2023 is een RI&E uitgevoerd door een externe partij om arbeidsrisico’s binnen Actium in kaart te brengen. Eind 2024 is besloten de werving te starten voor een VGM-coördinator (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). De VGM-coördinator coördineert ook de BHV (bedrijfshulpverlening) en het AIT (agressie-interventie-team). 

Integriteit – gewenst gedrag
In het najaar hebben leidinggevenden een training gevolgd rondom integriteit en (on)gewenst gedrag. Begin 2025 zullen alle medewerkers de verplichte scholing integriteit volgen. 

Opleidingen

In 2024 is het opleidingsbeleid herschreven en geactualiseerd op basis van gewijzigde wetgeving. Eind oktober is de Corporatie Academie live gegaan als online leerplatform en leermanagementsysteem. 

3.4 Informatie en automatisering

Visie en strategie voor ICT

In 2025 herijken we de visie en strategie voor ICT. In 2024 zijn we gestart met de voorbereiding op de overgang naar werken in de Cloud in 2025. Alle medewerkers volgden een training MS365. In 2024 waren er doorontwikkelingen van verschillende applicaties om onze processen beter te kunnen ondersteunen. Er zijn verschillende nulmetingen geweest, o.a. op het gebied van cartotheek, contract- en facturatieproces en ons klantvolgsysteem. De uitkomsten van de nulmetingen gebruiken we om verbeteren door te voeren in onze processen, systemen en het gebruik daarvan. 

Informatiebeveiliging

De beveiliging van gegevens van huurders en medewerkers staat bij ons hoog op de agenda. Cybersecurity wordt steeds belangrijker. Wij hebben in 2024 de nodige technische maatregelen genomen en hebben gecommuniceerd over awareness en bewustzijn. Wij bekijken voortdurend welke technische maatregelen genomen kunnen worden.

Informatiemanagement

Op het gebied van informatiemanagement blijft datakwaliteit hoog op de agenda staan. Vooruitlopend op een nieuwe visie kiezen we steeds vaker voor standaarden en standaard-rapportages.

Innovaties - kunstmatige intelligentie (AI)

De snelle ontwikkelingen op het gebied van AI, zoals ChatGPT en Copilot, zijn duidelijk zichtbaar. Binnen Actium maken collega's gebruik van deze tools. In december vond een inspiratiesessie plaats om de mogelijkheden en gevaren van AI te bespreken. Veiligheid van gegevens en ethische vraagstukken die het gebruik van AI met zich meebrengen hebben onze aandacht. 

3.5 Benchmarking en benchlearning

Aedes benchmark

Net als voorgaande jaren heeft Actium dit jaar weer meegedaan aan de Aedes benchmark. We leverden data aan over het huurdersoordeel, bedrijfslasten, duurzaamheid, onderhoud & verbetering en beschikbaarheid & betaalbaarheid. Ook namen diverse medewerkers deel aan verdiepende sessies over de benchmarkuitkomsten en de benchlearningsessies. Tijdens deze sessies wisselen we ideeën uit met andere corporaties over hoe we werken, met als doel om van elkaar te leren en waar mogelijk onze diensten, producten of processen te verbeteren.

In onderstaande factsheet staan de uitkomsten van onze resultaten over 2024 afgezet tegen de gemiddelde scores van andere corporaties. Over het algemeen zijn we tevreden over onze scores, maar we blijven natuurlijk altijd streven naar verbetering. Bij de opgave 'Tevreden huurders' is ook informatie te lezen over de benchmark en hoe Actium presteert. 

Aedes benchmark 2024

3.6 Samenwerking en afstemming met gemeenten en maatschappelijke partners

Prestatieafspraken gemeenten

Een goede samenwerking met de acht gemeenten in ons werkgebied is belangrijk. We werken samen aan de volkshuisvestelijke opgaven. De meerjarige prestatieafspraken met gemeenten, andere corporaties en huurdersorganisaties geven daar uitvoering aan. In alle acht gemeenten lopen deze afspraken nu. Daarom lag de focus in 2024 op de uitvoering van de afspraken en het evalueren en opstellen van jaaractiviteiten voor 2025.

Op initiatief van Actium hebben we in het eerste kwartaal van 2024 kleine aanpassingen doorgevoerd in de jaarlijkse cyclus. Zo brengen we niet meer jaarlijks een bod (activiteitenoverzicht) uit op de woonvisie van de gemeente, maar leggen we meer de focus op de uitvoering van de afspraken.

Na de zomer constateerden we dat we in zeven van de acht gemeenten de afgesproken nieuwbouwaantallen niet gaan halen. Intern hebben we dit geëvalueerd en in bestuurlijke overleggen meegegeven als winstwaarschuwing. Voor huurdersorganisatie MEVM was dit reden om – in combinatie met de verwachte huurverhoging in 2025 – de actualisaties van de prestatieafspraken eind 2024 te ondertekenen met een disclaimer, waarin ze hun zorgen omtrent deze onderwerpen kenbaar hebben gemaakt. Begin 2025 vinden in elke gemeente grondige evaluaties plaats met gemeente, corporaties en huurdersorganisaties.

Gemeente Vastgestelde prestatieafspraken over periode
Assen 2022-2025
Hoogeveen 2023-2027
Meppel 2023-2027
Midden-Drenthe 2023-2027
Noordenveld 2024-2028
Ooststellingwerf 2023-2026
Westerveld 2021-2025
De Wolden 2024-2028

Masterclasses

We vinden het belangrijk om in gesprek te blijven met (toekomstige) gemeenteraadsleden. We organiseerden daarom ook in 2024 weer masterclasses. Dit jaar hebben we samen met de andere betrokken corporaties in de gemeenten Assen, Ooststellingwerf en Midden-Drenthe een masterclass gegeven. De opzet van de masterclass verschilt per gemeente, maar het doel van alle masterclasses is om kennis over de volkshuisvesting en sociale huur te delen. Tijdens alle masterclasses voerden we waardevolle gesprekken met de raadsleden over alle opgaven waar wij als corporatie voor staan.

Nationale Prestatieafspraken

In 2022 hebben Aedes, de Woonbond, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties afspraken gemaakt over de volkshuisvestelijke opgaven in Nederland tot en met 2030. Ons aandeel in deze zogeheten Nationale Prestatieafspraken (NPA) is vrijwel volledig opgenomen in onze begroting. In 2024 zijn de afspraken opnieuw bekeken en waar nodig aangepast en op 11 december ondertekend door Aedes, de VNG en het Rijk. De resterende tijd in 2024 was te kort om dit al in ons beleid te verwerken - dat zal nog moeten plaatsvinden. 

Regionale woondeal Drenthe

We werken in Drenthe met alle gemeenten, woningcorporaties en de provincie samen om in totaal 13.000 woningen te bouwen. Dit is afgesproken in de Woondeal die eind 2022 is ondertekend.  Een deel van deze opgave gaat om sociale huur. Als corporaties hebben we onze steun voor de ambities in de deal uitgesproken en we gaan ons uiteraard inzetten om ons deel van de opgave te vervullen. In 2024 zijn er vervolggesprekken geweest over een verrijking van de woondeals op een aantal thema's: wonen en zorg, transformatie van niet-woningen naar woningen, vakantieparken en flexwoningen.

3.7 We werken ecologisch verantwoord

We leven in een prachtige omgeving waar we zuinig op zijn. We gaan zo goed mogelijk om met de biodiversiteit, het klimaat, de grondstoffen en de menselijke basisbehoeften. Materiaal en afval, reizen, energie, en natuur en biodiversiteit zijn daarom belangrijke thema’s voor ons.

We willen niet alleen huidige huurders een prettig thuis en fijne woonomgeving bieden, maar ook toekomstige generaties. Duurzaam handelen betekent voor ons dan ook dat we rekening houden met de lange termijn. Soms moeten we op korte termijn dus lastige keuzes maken. Die onszelf raken, of onze huurders. Die keuzes gaan we niet uit de weg. We gaan actief in gesprek met huurders en maatschappelijke partners, zodat we de juiste afwegingen kunnen maken. 

Ecologisch verantwoord werken binnen heel Actium

De afgelopen jaren hebben we binnen Actium duurzaamheid op de kaart gezet door op programmatische wijze onze doelen te bepalen en hier uitvoering aan te geven op de volgende thema's:

  • Materiaal en afval
  • Reizen
  • Energie en natuur 
  • Biodiversiteit 

Vorig jaar hebben we het programma Duurzaamheid opgeheven, omdat de doelen inmiddels zijn ingebed in onze organisatie.

Bedrijfsvoering

Ecologisch verantwoord werken willen we in onze gehele bedrijfsvoering doorvoeren, dus niet alleen via duurzaamheidsinvesteringen in onze woningen. Nadat we vorig jaar 900 nieuwe zonnepanelen hebben geïnstalleerd op en rondom ons kantoorgebouw, 30 elektrische laadpalen voor auto's én laden voor elektrische fietsen hebben gerealiseerd, hebben we in 2024 ons wagenpark uitgebreid met elektrische voertuigen. Hiermee zetten we een grote stap in het vergroenen van onze reisbewegingen. In 2024 hebben we 33 elektrische auto's aangeschaft voor de medewerkers met mobiele functies. Ultimo 2024 rijden 35 van onze medewerkers elektrisch. Ook zijn we gestart met het vervangen van onze bedrijfsbussen door elektrische exemplaren. In 2024 hebben we 19 elektrische bussen aangeschaft. Eind 2025 is het totale wagenpark van Actium elektrisch. 

Inkoop

Door zelf het goede voorbeeld te geven, willen we onze leveranciers en partners stimuleren om meer ecologisch te gaan werken. Ook delen we onze filosofie van The Natural Step met onze stakeholders, zodat zij begrijpen waarom wij welke keuzes maken. Bij het inkopen van materialen en diensten houden we zo veel mogelijk rekening met onze uitgangspunten. 

Huurdersgedrag

Ook onze huurders stimuleren we om duurzamer om te gaan met onder meer energie, Dit doen we vanuit onze duurzaamheidsgedachte, maar ook vanwege betaalbaarheid. Daarin trekken we samen op met onze huurdersorganisatie MEVM en gemeenten en zetten we energiecoaches in. 

In 2022 hebben we een kernteam Energiecrisis opgezet. Het doel van dit kernteam is huurders te informeren en te ondersteunen om duurzamer met energie om te gaan. Concrete acties in 2024 waren: 

  • het verbeteren van de informatievoorziening over energiebesparingen op onze website;
  • de inzet van twee energiemakelaars die onze huurders op maat adviseren. Er zijn in 2024 223 huisbezoeken afgelegd;
  • het aanbieden en/of aanbrengen van eenvoudige energiebesparende middelen;
  • samen met de gemeenten Hoogeveen en De Wolden meewerken aan een witgoedwissel, waarbij huurders oude apparaten konden omwisselen voor een energiezuinig apparaat op kosten van de gemeente, na een gesprek met een energiebesparingsadviseur;
  • het verbeteren en vereenvoudigen van de informatie over het gebruik van technische installaties in onze woningen.

In 2024 hebben we de inzet van de energiebesparingsadviseurs geëvalueerd en geconcludeerd dat we de werkzaamheden van deze adviseurs in aangepaste vorm willen voortzetten. 

3.8 Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG)

Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG)

In 2015 hebben 193 landen zich gecommiteerd aan de Verenigde Naties Duurzame ontwikkelingsdoelen, de Sustainable Development Goals (SDGs). Deze doelen vormen een actieplan voor een duurzame wereld zonder armoede. Het is belangrijk dat bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden collectief optrekken om de ontwikkelingsdoelen in 2030 waar te maken. 

Duurzame ontwikkelingsdoelen Actium

Actium en de duurzame ontwikkelingsdoelen

Als maatschappelijke organisatie heeft Actium ook een rol in het leveren van een bijdrage aan een aantal doelen.  Hoe Actium haar bijdrage levert aan de verschillende doelen ziet u hieronder.

Hoofddoel Subdoel Koppeling met strategische koers 2022+ Doelen Actium Meetbaar via Link met
1 Geen armoede 1.5 Tegen 2030 de weerbaarheid opbouwen van de armen en van zij die zich in kwetsbare situaties bevinden en hun blootstelling aan en kwetsbaarheid voor met klimaatgerelateerde extreme gebeurtenissen en andere economische, sociale en ecologische schokken en rampen beperken. Betaalbaar wonen
Goede duurzame woningen
Betaalbare woonlasten
Tegengaan energiearmoede
- Gemiddelde huurprijs in € per vhe
- Gemiddelde huurprijs in % van maximaal redelijke huurprijs
- Energieprestatiescore per vhe
- CO2-uitstoot per vhe
Primaire bedrijfsvoering via huurbeleid
Kernteam energiecrisis
6 Schoon water en sanitaire voorzieningen en duurzaam omgaan met water   Goede duurzame woningen De beschikbaarheid van schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen is in een land als Nederland een wettelijk vereiste. Dit maakt in onze nieuw- en verbouwactiviteiten en bij het beheer van onze woningen vast onderdeel uit van onze basiskwaliteit.   Kwaliteitsbeleid woningen
7 Betaalbare duurzame energie 7.1 Tegen 2030 universele toegang tot betaalbare, betrouwbare en moderne energiediensten garanderen. Goede duurzame woningen Onderdeel van betaalbare huisvesting is betaalbaar energieverbruik. Teneinde betaalbaar energieverbruik te realiseren investeren we in het verduurzamen van onze woningen. Dit doen we via onze pijler ecologisch verantwoord werken, waarbij we streven naar het gebruik van zoveel mogelijk duurzame energiebronnen. - Energieprestatiescore per vhe
- Aantal verduurzaamde woningen
- CO2-uitstoot per vhe
- Aantal woningen met energielabel per gemeente
Kwaliteitsbeleid woningen
Kernteam energiecrisis
Programma verduurzaming bestaand bezit
11 Duurzame veilige en veerkrachtige steden en gemeenschappen 11.1 Tegen 2030 voor iedereen toegang voorzien tot adequate, veilige en betaalbare huisvesting en basisdiensten, en sloppenwijken verbeteren. Goede duurzame woningen
Goed samenleven in een fijne woonomgeving
BETAALBARE HUISVESTING REALISEREN EN BEHOUDEN IS DE KERN VAN ONS BESTAAN. - Woningvoorraad en transformatie naar gemeente, naar huurprijsklasse en naar energielabel/energie-index
- Aantal verhuringen
- Passend toewijzen
- Aantal verhuringen naar inkomen in relatie tot huishoudensgrootte, naar huurprijsklasse.
- Aantal niet-reguliere toewijzingen
- Aantal bemiddelingen naar reden
- Aantal gehuisveste statushouders
Portefeuillestrategie
Prestatieafspraken
Leefbaarheidsprogramma
  11.3 Tegen 2030 inclusieve en duurzame stadsontwikkeling en capaciteit opbouwen voor participatieve, geïntegreerde en duurzame planning en beheer van menselijke nederzettingen in alle landen. Goede duurzame woningen
Goed samenleven in een fijne woonomgeving
  Nog nader te ontwikkelen Portefeuillestrategie
Prestatieafspraken
Duurzaamheidsbeleid
Leerbaarheidsprogramma
  11.6 Tegen 2030 de nadelige milieu-impact van steden per catia reduceren, ook door bijzondere aandacht te besteden aan de luchtkwaliteit en aan het gemeentelijk en ander afvalbeheer. Goede duurzame woningen
Goed samenleven in een fijne woonomgeving
We werken ecologisch verantwoord
  Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
12 Verantwoorde consumptie en productie 12.2 Tegen 2030 het duurzame beheer en het efficiënte gebruik van natuurlijke hulpbronnen realiseren. We werken ecologisch verantwoord We informeren onze medewerkers en partners over het gedachtengoed van The Natural Step Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
  12.5 Tegen 2030 de afvalproductie aanzienlijk beperken via preventie, vermindering, recyclage en hergebruik.   Circulair bouwen Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
  12.8 Tegen 2030 garanderen dat mensen overal beschikken over relevante informatie over en zich bewust zijn van duurzame ontwikkeling en levensstijlen die in harmonie zijn met de natuur.   - We stimuleren duurzaam huurdersgedrag
- We informeren onze medewerkers en partners over het gedachtengoed van The Natural Step
Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
13 Klimaatverandering tegengaan 13.1 De veerkracht en het aanpassingsvermogen versterken van met klimaat in verband te brengen gevaren en natuurrampen in alle landen. We werken ecologisch verantwoord - We bouwen natuurinclusief en klimaatadaptief Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
Investeringsstatuut en kwaliteitseisen nieuwbouw
  13.2 Maatregelen inzake klimaatverandering integreren in nationale beleidslijnen, strategieën en planning.   - We bouwen natuurinclusief en klimaatadaptief Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
Investeringsstatuut en kwaliteitseisen nieuwbouw
  13.3 De opvoeding, bewustwording en de menselijke en institutionele capaciteit verbeteren met betrekking tot mitigatie adaptatie, impactvermindering en vroegtijdige waarschuwing inzake klimaatverandering.   - We stimuleren duurzaam huurdersgedrag
- We informeren onze medewerkers en partners over het gedachtengoed van The Natural Step
Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
Investeringsstatuut en kwaliteitseisen nieuwbouw
15 Beschermde ecosystemen, bossen en biodiversiteit 15.2 Tegen 2020 de implementatie bevorderen van het duurzaam beheer en van alle soorten bossen, de ontbossing een halt toeroepen, verloederde bossen herstellen en op duurzame manier bebossing en herbebossing mondiaal opvoeren. We werken ecologisch verantwoord - We passen alleen FSC hout toe
- We stimuleren en bevorderen de toepassing van circulaire grondstoffen en reduceren afval door te hergebruiken teneinde onder meer de ontbossing tegen te gaan.
Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
Investeringsstatuut en kwaliteitseisen nieuwbouw
  15.5 Dringende en doortastende actie ondernemen om de aftakeling in te perken van natuurlijke leefgebieden, het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen en de met uitsterven bedreigde soorten te beschermen en hun uitsterven te voorkomen. Goed samenleven in een fijne woonomgeving Bij de aanleg van groen in onze wijken bij nieuwbouw en renovatie maken we bewuste keuzes ter bevordering van de biodiversiteit in onze wijken en buurten. Nog nader te ontwikkelen Duurzaamheidsbeleid
Investeringsstatuut en kwaliteitseisen nieuwbouw

Versie: v8.2.35

Software voor digital-first corporate reporting

Creëer op efficiënte wijze publicaties die impact maken

Met iwink.report maak je publicaties op een eenvoudige en efficiënte manier. Je bespaart tijd, fouten en stress. Vanuit één plek publiceer je naar een volwaardige webversie, PDF en iXBRL-bestand. Zo geef je lezers de best mogelijke ervaring.

Meer over iwink.report