Spring naar inhoud

Onze opgaven

2.1 Tevreden huurders

Positieve reacties van huurders op onze dienstverlening, daar doen we het voor! Enthousiasme werkt immers aanstekelijk. De huurder verdient onze aandacht en wij willen graag weten hoe deze aandacht omgezet wordt in klanttevredenheid. Natuurlijk kijken we graag naar zaken die goed lopen. Tegelijk gaan onze interesse en aandacht uit naar zaken die beter geregeld moeten en kunnen worden. 

2.1.1 Klanttevredenheid

Meten van klanttevredenheid

Als we de cijfers van dit jaar vergelijken met vorig jaar zien we dat de klanttevredenheid licht is gestegen. De kleine stijging in cijfers zien we als een opstapje naar een meer zichtbare verbetering. We hebben de focus in 2023 gelegd op het proces ‘woning betrekken', omdat we met deze groep huurders een langdurige relatie aangaan. De teammanagers Woondiensten, Service & Onderhoud en de adviseur dienstverlening blijven dit verbetertraject monitoren en we zetten het door in 2024. 

In het afgelopen jaar is de opgerichte stuurgroep ter verbetering van onze dienstverlening gewijzigd en verbreed naar een werkgroep en aangevuld met collega’s. De eerste stappen zijn gezet voor het opstellen van een nieuwe visie op dienstverlening. Deze wordt in de eerste helft van 2024 afgerond. Hierbij maken we gebruik van de kennis van collega’s, de beleving en mening van huurders en inzichten vanuit de huurdersorganisatie MEVM. 

Klanttevredenheid over onze eigen processen

Huurdersoordeel in Aedes Benchmark

Net als andere jaren namen we in 2023 deel aan de Aedes benchmark. Deze benchmark maakt prestaties van corporaties inzichtelijk. Naast maatschappelijke verantwoording en transparantie biedt de benchmark inzicht in verbetermogelijkheden. Ook stimuleert de benchmark dat corporaties van elkaar kunnen leren. Voor de processen 'woning betrekken', 'woning verlaten' en 'reparatieverzoeken' hebben wij opnieuw een B-score behaald. 

in 2023 is er voor het eerst een verdieping geweest op het thema leefbaarheid. Dit onderdeel is een pilot en geeft inzicht in de leefbaarheidssituatie in de buurt zoals huurders deze beleven. Denk aan aspecten als veiligheidsgevoel, overlast en schoon en netjes. Ook de mate waarin Actium zich volgens huurders inzet voor een veilige en prettige buurt is onderdeel ervan. De scores van Actium ten opzichte van de hele sector zijn nagenoeg gelijk, met een positieve uitschieter op de beoordeling van een schone en nette buurt. 

Huurdersoordeel op de Aedes Benchmark-vragen

Uitingen van (on)tevredenheid, geschillen & complimenten

We ontvingen klachten en uitingen van ontevredenheid onder andere via het klachtenformulier op onze website, telefonisch en in de mail. De klachten worden doorgestuurd naar de betrokken afdeling, zodat de klacht inhoudelijk behandeld en, waar mogelijk, opgelost kan worden. Op basis van trends en ontwikkelingen in de aard van de klachten zetten we in op verbetering van onze communicatie richting de huurder over het verloop van de klacht. Daarnaast zetten we ons in om ontevredenheid en klachten te voorkomen door actief de gemelde ‘losse eindjes’ in de reacties op onze vragenlijsten op te pakken.  

Mooi is het dat wij op de eerder genoemde manieren veel complimenten en tevreden reacties ontvingen over onze service, meelevende en kundige medewerkers. Deze hebben we intern gedeeld. 

Via de Regionale Geschillen Commissie (RGC) ontvingen we in 2023 zestien klachten. De klacht verandert dan in een geschil waarbij een onafhankelijke commissie onderzoek doet naar het geschil en advies hierover uitbrengt. Van de zestien genoemde klachten zijn er vier afgehandeld door de RGC. Dit gaat meestal over zaken die buiten de geschillencommissie vallen. In twee zaken is het gekomen tot een zitting, waarvan een zaak in 2024 behandeld wordt. In het andere geval is het advies van de RGC overgenomen door Actium.

2.1.2 Online dienstverlening

Actium vindt het belangrijk om huurders keuzevrijheid te bieden hoe zij contact met ons opnemen. Daarom investeren we in een goede online dienstverlening. Op www.actiumwonen.nl is veel informatie te vinden en huurders kunnen steeds meer zaken online regelen. 

In 2023 zijn we, in aanvulling op de bestaande kanalen, gestart met een nieuw kanaal, WhatsApp. Daarnaast is er een nieuwe interactieve website ontwikkeld en ingevoerd voor Embrace. Alle medewerkers zijn getraind in het gebruik hiervan. In het verleden bleken huurders met een reparatieafspraak de afspraak soms te vergeten waardoor de vakman voor een dichte deur stond. Vanaf november ontvangen huurders met een reparatieafspraak een herinnering via sms. Vanaf

2.1.3 Stem van de huurder

Bij sloop- en herstructureringsprojecten of renovatieprojecten bespreken we met bewoners de plannen en wat dit voor hun betekent, en wat hun wensen zijn. Onderstaand volgen voorbeelden van hoe we in 2023 in verschillende wijken en complexen de huurders hebben betrokken bij de plannen.

Schildersbuurt Assen

In 2023 zijn er vier bijeenkomsten van de klankbordgroep voor het project in de Schildersbuurt geweest. In de eerste bijeenkomst zijn meerdere concepten van het stedenbouwkundig plan gepresenteerd. De klankbordgroep kon hier opmerkingen op geven. In de tweede bijeenkomst is er gesproken over het al dan niet aanbieden van een pluspakket voor verhuizing. In de derde bijeenkomst is, samen met Actium en de gemeente, gesproken met inwoners over hun zorgen over de planning.

In de laatste bijeenkomst in september is het definitieve stedenbouwkundig plan met de klankbordgroep besproken. Er is hier besproken welke wensen vanuit de inwoners meegenomen waren en welke wensen niet ingewilligd zijn. Van de laatste twee bijeenkomsten is een verslag gemaakt dat met de deelnemers is gedeeld en er zijn twee nieuwsbrieven verspreid om alle bewoners te voorzien van de juiste informatie over de vorderingen van het project.

Om ook op een andere manier met inwoners in gesprek te komen en wensen of zorgen te horen, is er een containerdag georganiseerd waarbij inwoners gratis hun afval kwijt konden. Vaart Welzijn, Actium en de gemeente waren hier allen vertegenwoordigd om inwoners te helpen. Ook is er een tuindag georganiseerd om inwoners te helpen met het onderhoud van hun tuin. Het doel van deze dag was om de buurt leefbaar te houden en om in gesprek te komen met inwoners.

Pittelo Assen

In 2023 is gewerkt aan een wijkaanpak voor de wijk Pittelo. Inwoners zijn hier actief bij betrokken. Vanuit MBA zijn er meerdere bakfietsmomenten in de wijk geweest waarop bewoners aan konden geven wat er goed gaat in hun wijk, wat er beter kan en wat er ontbreekt. Om de jeugd ook te bereiken zijn we bij het skatepark geweest en is er een graffiti workshop geweest. Ook waren er twee speciale huiskamermomenten in Wijkcentrum de Maasstee, waar inwoners gratis isolatiemateriaal konden krijgen en informatie over de Voorzieningenwijzer konden krijgen. Tijdens deze twee speciale bijeenkomsten is er ook input van bewoners opgehaald over hoe zij de wijk zien, wat zij belangrijk vinden en wat er nog ontbreekt. 

Op basis van al deze input is er een wijkbeeld, wijkanalyse en wijkagenda gemaakt waarop we, samen met VaartWelzijn en de gemeente, hebben aangegeven welke acties we de komende periode gaan nemen om er voor te zorgen dat Pittelo een leefbare wijk wordt en blijft. In 2024 gaan we verder met het wijkuitvoeringsplan om te komen tot concrete acties.

Zantingehof Zuidwolde

De bewonerscommissie van de Zantingehof in Zuidwolde bestaat uit vijf personen. Zantingehof is een seniorencomplex met circa honderd appartementen. In het gebouw is verder nog een kantoor van Icare gevestigd. Twee appartementen worden gebruikt voor dagbesteding van Treant. De bewonerscommissie is de oren en ogen voor bewoners én voor medewerkers van Actium. Algemene zaken waaronder onderhoud, signalen schoonmaak, tuinonderhoud enzovoort worden met Actium besproken. Samen kijken we naar oplossingen of verbetering. De bewonerscommissie draagt zorg voor activiteiten in het complex. Bijvoorbeeld gezamenlijke eetmomenten, sjoelen, muziek, kaarten en koersbal. In samenwerking met lokale ondernemers zoals de fysiotherapeut zijn er beweeggroepen op een vaste ochtend in de week. De bewonerscommissie kijkt ook naar de zorg en welzijn van de bewoners en deelt dan haar zorgen met de wijkconsulent.

In 2023 is er onderhoud gepleegd en verduurzaamd. Dit zal nog doorgaan in 2024. De bijeenkomsten zijn samen met de bewonerscommissie besproken en voorbereid. Het doel was dat iedereen op hetzelfde moment informatie krijgt. Gedurende het traject hebben we nog extra inloopmomenten gehouden. De werkzaamheden hielden onder meer in: dakrenovatie met extra isolatie en plaatsen van kunststofkozijnen inclusief screens. En in 2024 volgt nog een warmtepomp per appartement. Mede door het goede overleg en goede informatievoorziening hebben we de band met de bewoners versterkt. Dat heeft echt meerwaarde heeft voor beiden. 

Drie tot vier keer per jaar houden we een evaluatiegesprek met de bewonerscommissie. 

2.1.4 Huurdersorganisatie MEVM

Huurdersorganisatie MEVM

MEVM (Mit En Veur Mekaor) is onze huurdersorganisatie. Zij vertegenwoordigt formeel de belangen van huurders en woningzoekenden. We informeren MEVM actief over beleidsontwikkelingen en -wijzigingen. Ook ontvangen we gevraagd en ongevraagd advies op de verschillende volkshuisvestelijke thema's. Daarnaast trekken we samen op in onze acht gemeenten bij het opstellen en uitvoeren van meerjarige prestatieafspraken met gemeenten, andere corporaties en huurdersorganisaties. 

In 2023 hebben we de samenwerkingsovereenkomst MEVM-Actium geactualiseerd. Dat was dringend nodig met een vigerende overeenkomst van 12 jaar oud, maar we gebruikten het vooral om de goede samenwerking die we hebben te borgen. In de laatste bestuursvergadering van 2023 is de samenwerkingsovereenkomst getekend door beide bestuurders. Verder heeft MEVM zich begin 2023 gepresenteerd tijdens een lunchbijeenkomst in de kantine aan alle medewerkers van Actium. Vanwege veel wisselingen aan beide kanten volgde een kennismaking, en informatie over de rol en bevoegdheden van MEVM.

In 2023 kwamen Actium en MEVM zeven keer in reguliere bestuursvergaderingen bijeen. Een greep uit de jaarlijks terugkerende onderwerpen:

  • jaarlijkse huuraanpassing;
  • activiteitenoverzichten MEVM en Actium;
  • portefeuillestrategie (actualisatie);
  • begroting en jaarplan;
  • tertiaalrapportages en jaarverslagen;
  • Aedes benchmark.

Beleidsstukken werden in 2023 vaker dan voorheen buiten de reguliere vergaderingen om besproken om goed de tijd te nemen en ook de relevante collega's aan tafel te hebben. Beleidsthema's en -stukken die besproken zijn, zijn onder andere het strategisch kader wonen-welzijn-zorg, visie op leefbaarheid, visie op energievoorziening, renovatieprogramma en de gebiedssessies. 

Huurdersdag

Net als vorig jaar droeg Actium in 2023 bij aan de voorbereidingen, organisatie en de huurdersdag zelf van MEVM. De huurdersdag was in het zuidwesten van ons werkgebied. Maar liefst vijftig huurders namen deel aan deze dag op vrijdag 3 november. Het eerste programmaonderdeel bestond uit een bezoek aan de nieuwbouw van acht levensloopbestendige woningen in Pesse. De huurders zijn geïnformeerd over het concept levensloopbestendige woning, de verduurzamingsmaatregelen en de doelgroep voor de woningen. Ook konden zij vragen stellen. Daarna werd de groep verdeeld in drie subgroepen met als keuzemenu:

  • nieuwbouwproject Het Vledder in Meppel met 75 appartementen;
  • nieuwbouw Eendrachtstraat (oude politiebureau) in Meppel met 55 appartementen;
  • renovatieprojecten woonzorgcomplexen Dunninghe in de Wijk en 't Vonder in Ruinerwold.

Per locatie hebben projectleiders en wijkconsulenten de bewoners geïnformeerd en vragen beantwoord. De dag werd afgesloten op het beginpunt in Pesse en huurders gingen met een goedgevulde rugtas met goodies en informatie naar huis. 

2.1.5 Bewonersorganisaties

Actium ging regelmatig in gesprek met bewonersorganisaties in ons werkgebied. Deze bewonersorganisaties zijn actief op complex-, dorp- en wijkniveau. Sommige bewonersgroepen zijn een bepaalde periode actief, andere hebben een meer permanent karakter. Bewonersorganisaties houden zich vaak bezig met de belangen of activiteiten van huurders in hun eigen complex. Vaak gaat dat om concrete belangen zoals servicekosten, onderhoud of renovatie, of de leefbaarheid in het complex. We hielden contact met ongeveer twintig bewonersorganisaties.

2.1.6 Participatie bij onderhoud en renovatie

Actium werkt bij renovaties met een klantreis. We vinden het belangrijk dat de huurder weet wat hem of haar te wachten staat en op tijd de juiste (heldere) informatie ontvangt. De verduurzamingsopgave moet een voorspelbaar proces zijn, zowel per uit te voeren complex/cluster als de verduurzamingsopgave in haar geheel. Willen of moeten we afwijken van de klantreis dan leggen we dat vast in het sociaal plan van aanpak.  

De klantreis is sinds september 2022 opgezet en verder ontwikkeld. Als basis is de klantreis van aannemers en opdrachtgevers elders in het land gebruikt. Uitvoerende medewerkers zijn meermaals gevraagd mee te denken en hun visie te geven. In 2023 ontwikkelden we de klantreis verder door. We werkten verschillende processtappen uit. De nadruk ligt op het geven van handvatten aan collega's om de snelheid van de opgave bij te kunnen houden. 

Afgelopen jaar hebben wij het woonwensenbeleid vastgesteld. Het beleid zorgt ervoor dat huurders hun woningen comfortabeler, energiezuiniger of geschikter kunnen maken als er sprake is van mobiliteitsproblemen. De huurders hebben meer mogelijkheden dit zelfstandig te initiëren en soms tegen kosten en soms kosteloos door ons te laten uitvoeren. 

2.2 Genoeg passende woningen, een leven lang

Je thuis, de plek waar je woont, is van grote invloed op een goed leven. Of je nu jong of oud bent. Alleenstaand of samenwonend. Meer of minder vitaal. Daarom is het belangrijk dat jouw huis en woonomgeving bij je passen. Dat is niet eenvoudig. Iedereen is tenslotte anders en heeft andere wensen en behoeften. Wensen en behoeften die bovendien kunnen veranderen. 

Wij staan voor passend wonen, een leven lang. In een fijne woonomgeving. We zorgen dat je als huurder een woning krijgt die bij je past. Waar je als het nodig is zorg en ondersteuning kunt krijgen. In de huidige woning die we kunnen aanpassen. Of in een andere geschikte(re) woning. Zelfstandig, in een woonvorm samen met anderen of in of bij een zorginstelling. 

Wij zijn van het wonen. We bieden geen zorg, maar maken het graag mogelijk. Daarom werken we goed en gelijkwaardig samen met allerlei maatschappelijke partners. 

2.2.1 Vastgoedsturing & transformatieopgave

We vullen onze volkshuisvestelijke taak in door ons vastgoed te bouwen, beheren en verhuren. We sturen op ons vastgoed door de huidige prestaties af te zetten tegen de gewenste prestaties. Dit doen we vanuit verschillende invalshoeken: maatschappelijk, kwalitatief en financieel. We kijken bijvoorbeeld naar de energetische kwaliteit van de woning, het financieel rendement en of de woning past bij de wensen van woningzoekenden. 

In de portefeuillestrategie formuleren we de strategische basis voor onze vastgoedsturing. Hierin staat bijvoorbeeld welke dorpen of wijken onze focus in de komende periode hebben en hoeveel woningen we over tien jaar per gemeente willen hebben. Soms zijn woningen, ondanks onderhoud of renovatie, niet meer in goede staat. Deze woningen willen we dan slopen, zodat we er een betere woning voor in de plaats kunnen zetten. Ook kan een woning bestemd zijn voor verkoop. 

Onderstaande tabel geeft weer welk aandeel van onze woningvoorraad op de planning staat voor sloop of verkoop en daarmee onderdeel uitmaakt van de transformatieopgave. 

Tabel: Vastgoedlabel van de verhuureenheden in de kernvoorraad en % transformatie

Gemeente Doorexploiteren Sloop Verkoop Totaal aantal zelfstandige woningen Transformatie (sloop + verkoop) Percentage Transformatie
Assen 7.358 705 51 8.114 756 9%
De Wolden 1.538 24 2 1.564 26 2%
Hoogeveen 193 8 24 225 32 14%
Meppel 527     527 0 0%
Midden-Drenthe 1.013   2 1.015 2 0%
Noordenveld 393     393 0 0%
Ooststellingwerf 1.858 288 8 2.154 296 14%
Westerveld 1.400 12 1 1.413 13 1%
Totaal zelfstandige woningen 14.280 1.037 88 15.405 1.125 7%
Percentage (%) strategie 93% 7% 1% 100%    

2.2.2 Samenstelling van onze huidige woningvoorraad

Onze kernvoorraad telde op 31 december 2023 15.405 zelfstandige woningen. Naast deze zelfstandige woningen bezit Actium intramurale zorgplaatsen, bedrijfsruimten en maatschappelijk vastgoed, garages en parkeerplaatsen en overige eenheden. Het totale bezit op 31 december 2023 komt daarmee op 17.098 verhuureenheden. Daarnaast zijn er 21 verhuureenheden die Actium beheert, maar die niet in eigendom zijn. Het gaat hier om de Boshoflocatie in Assen waar we 21 woningen tijdelijk verhuren aan statushouders en spoedzoekers.  

Bijna al onze woningen hebben een huurprijs onder de liberalisatiegrens (€ 808,06, prijspeil 2023). De meeste woningen met een netto huurprijs boven de liberalisatiegrens zijn woningen die we in 2022 hebben overgenomen van Woonconcept en waar op dat moment een hogere huurprijs op zat. Bij mutatie worden deze woningen verhuurd met een huurprijs onder de liberalisatiegrens. 

Tabel: Overzicht van de woningvoorraad (uitsluitend reguliere, zelfstandige woningen) naar nettohuurprijsklasse 31-12-2023

Netto huurprijsklasse (prijspeil 2023) Aantal % van totaal
Goedkoop (t/m €452,20) 2.531 16%
Betaalbaar laaglaag (€452,21 t/m €587,65) 8.803 57%
Betaalbaar laag (€587,66 t/m €647,19) 2.160 14%
Betaalbaar hoog (€647,20 t/m €693,60) 1.147 7%
Duur (€693,61 t/m €808,06) 745 5%
Vrije sector (> €808,06) 19 0%
Totaal 15.405 100%

Ten opzichte van 2022 is het aandeel woningen met een netto huur in de huurprijsklasse Betaalbaar laaglaag gestegen van 37% naar 57%. Tegelijkertijd zien we een daling in het percentage Betaalbaar laag van 25% in 2022 tot 14% in 2023. Dit komt doordat in 2023 ruim 4000 huurders een huurverlaging hebben gekregen tot € 575,03 (prijspeil 2023). De netto huur van deze huurders valt nu dus in de huurprijsklasse Betaalbaar laaglaag. In hoofdstuk 2.3.1. staat meer informatie over ons huurbeleid in 2023. 

Verhuureenheden in beheer naar soort

Verhuureenheid 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Woningen 14.848 14.622 14.848 15.027** 15.143** 15.146** 15.247** 15.405**
Bijzondere woonvormen 364 428 * * * * * *
Overige verhuureenheden 131 100 107 50 44 42 28 28
Intramurale zorgplaatsen 464 476 451 621 586 586 595 595
Bedrijfsruimten en maatschappelijk 98 98 97 100 97 96 97 98
Garages, parkeerplaatsen e.d. 1.132 1.112 1.056 1.029 1.029 1.029 972 972
Totaal Bezit 17.037 16.836 16.559 16.827 16.899 16.899 16.939 17.098
Verhuureenheden in beheer, maar niet in eigendom 16 16 16 16 14 14 30 21
Totaal  31-12 17.053 16.852 16.575 16.843 16.913 16.913 16.969 17.119

2.2.3 Voorraadontwikkeling

Onze woningvoorraad wijzigde in 2023 doordat we woningen bouwden, verkochten en sloopten. Onderstaande tabel laat de ontwikkeling van de woningvoorraad per gemeente zien. 

Tabel: Transformatie totale voorraad (verhuureenheden), overzicht per gemeente, 2023

Gemeente Stand op
31-12-2022
Nieuwbouw Toegevoegd aan verkoopvoorraad* Sloop Aankoop Splitsing Samenvoeging Stand op
31-12-2023
AA en Hunze 20             20
Assen 8.460 101 -7       -1 8.553
De Wolden 1.905   -3         1.902
Hoogeveen 267   -5         262
Meppel 506 75 -2         579
Midden-Drenthe 1.096   -4         1.092
Noordenveld 445 16           461
Ooststellingwerf 2.584   -5     1   2.580
Westerveld 1.656   -7         1.649
Totaal 16.939 192 -33 0 0 1 -1 17.098

Tijdelijke verkoopstop

Per 1 juni 2023 geldt een tijdelijke, gedeeltelijke verkoopstop van twee jaar. De woningen die vallen onder de verkoopstop zijn woningen die Actium momenteel verhuurt, maar die aangewezen zijn om te worden verkocht als de huidige huurder weggaat. Dus: huurwoningen met het label verkoop. Tijdens de verkoopstop worden deze woningen bij vertrek van de huidige huurder opnieuw verhuurd voor onbepaalde tijd. Deze woningen worden de komende jaren meegenomen in ons verduurzamingsprogramma. 

De verkoopstop geldt voor alle eengezinswoningen in ons werkgebied, uitzonderingen daargelaten. Dat zijn er ca. 800. Er zijn een paar uitzonderingen, namelijk appartementen die vallen onder een Vereniging van Eigenaren, koopgarant woningen en garages/parkeerplaatsen/bergingen. Dit type eenheden, ca. 150, worden wél verkocht wanneer de huidige huurder vertrekt. De afgelopen jaren verkochten we zo'n 50 tot 65 woningen per jaar, verspreid over alle gemeenten in ons werkgebied. Tijdens de verkoopstop verwachten we dus ruim 100 woningen opnieuw te verhuren. 

Verkoop

In 2023 hebben we 54 zelfstandige woningen verkocht vanuit onze verkoopvoorraad. Het gaat hier om woningen die verkocht zijn voordat de verkoopstop van kracht was, of die buiten de verkoopstop vallen. Naast huurwoningen hebben we ook ander soort vastgoed verkocht. In Assen verkochten we in 2023 één garage. Daarmee komt het totaal verkochte eenheden op 55. 

In de transformatietabel hiervoor worden 33 eenheden weergegeven die in 2023 zijn toegevoegd aan de verkoopvoorraad, omdat de huur werd opgezegd. Er zaten op 1 januari 2024 nog 24 eenheden in de verkoopstop, waarvan de huur op een eerder moment al opgezegd was. Met de verkoop van 55 eenheden komt de verkoopvoorraad (leegstaande eenheden) op 2 uit. In de tabel hierna is de transformatie van de verkoopvoorraad weergegeven. 

Door regelgeving omtrent de administratie hiervan is de tabel gewijzigd ten opzichte van het vorige jaarverslag. Zodra woningen daadwerkelijk verkocht gaan worden tellen ze als registergoed in de kolom 'toegevoegd aan verkoopvoorraad' (zie tabel hierboven). Ze tellen dan niet meer mee in het aantal verhuureenheden - onafhankelijk van het moment van daadwerkelijke verkoop. 

Gemeente Verkoopvoorraad op 31-12-2022 (leegstaande eenheden) Toegevoegd aan verkoopvoorraad Verkocht uit voorraad Verkoopvoorraad 31-12-2023
Aa en Hunze        
Assen 11 7 18  
De Wolden 2 3 4 1
Hoogeveen   5 4 1
Meppel   2 2  
Midden-Drenthe   4 4  
Noordenveld        
Ooststellingwerf 6 5 11  
Westerveld 5 7 12  
Totaal 24 33 55 2

Nieuwbouw

De totale nieuwbouwproductie in 2023 bedraagt 192 nieuwe woningen. Voor 2023 waren 232 woningen begroot. Ten opzichte van vorig jaar is dit een forse stijging in aantal woningen en in realisatiegraad. Door een aantal oorzaken hebben we niet alle begrote aantallen kunnen realiseren. Deze zijn:

  • vertraging in prefabricage van zogenoemde productiewoningen;
  • door capaciteitsproblemen bij uitvoerende partijen is een aantal projecten niet afgerond in 2023 en worden opgeleverd begin 2024.

Om de realisatiegraad te verhogen in 2023 hebben we een aantal beheersmaatregelen getroffen, waaronder: 

  • de oprichting van een Taskforce sociale woningbouw met de Gemeente Assen om de vergunningverlening aan te trekken en op peil te houden;
  • 100=100 afspraak geïntroduceerd. Dat wat je programmeert, wordt ook daadwerkelijk gerealiseerd;
  • meer sturing en monitoring op prestaties.

Om dit te borgen in 2024 en latere jaren gaan we hiermee door in 2024.

Sloop

In 2023 hebben we geen woningen gesloopt.

Ontwikkellocaties

Het ontwikkelpotentieel in 2024 bestaat uit locaties voor circa 800 woningen. Daarnaast zijn we in 2023 bezig geweest om de ontwikkelmethodiek verder te professionaliseren en dat heeft een fors potentieel opgeleverd. De samenwerkende gemeentes beschikken over voldoende ontwikkellocaties en zien Actium als interessante partner voor de invulling ervan.

  • Gemeente Assen - ontwikkelpotentieel van 242 woningen/ appartementen.
  • Gemeente Westerveld - ontwikkelpotentieel van 62 eengezinswoningen, 19 appartementen en diverse grondposities met nog in te vullen bestemming.
  • Gemeente Ooststellingwerf - ontwikkelpotentieel van ongeveer 157 eengezinswoningen en circa 140 grondgebonden woningen en appartementen (gebiedsontwikkeling Rikkingahof).
  • Gemeente Meppel - ontwikkelpotentieel in Nijeveen van circa 15 grondgebondenwoningen.
  • Gemeente Midden-Drenthe – ontwikkelpotentieel van circa 37 grondgebondenwoningen.
  • Gemeente De Wolden – ontwikkelpotentieel van circa 150 grondgebondenwoningen en appartementen. 

2.2.4 Wonen en zorg

Een van de programma's waaraan we werken, is het programma 'Wonen, welzijn en zorg'. Met dit programma leveren we een belangrijke bijdrage aan de opgave op het snijvlak van wonen, welzijn en zorg. 

Langer zelfstandig wonen

De seniorenmakelaar gaat in gesprek met ouderen om hen te helpen bij de bewustwording van de noodzaak van passend wonen. Naast de gemeente Assen zijn we in 2023 gestart met de seniorenmakelaar in de gemeente Ooststellingwerf. De seniorenmakelaar heeft in 2023 210 huisbezoeken afgelegd en geholpen en ondersteund bij 59 verhuizingen. Deze vrij unieke manier van werken trekt veel media-aandacht; in verschillende regionale en landelijke kranten en televisie heeft de seniorenmakelaar toelichting gegeven, vaak in samenwerking met een huurder. In 2023 hebben 564 huurders een of meerdere woningaanpassingen gekregen uit het Langer Zelfstandig Thuis-pakket.

Gemengd wonen

Er is een groeiende vraag naar gemengd wonen: een mix van jong, oud, mensen met een beperking, kwetsbare mensen en statushouders. Actium is daarom eind 2021 gestart met een experiment in Assen, waarbij een student ging wonen in een seniorencomplex met de opdracht om de ontmoeting tussen de inwoners te faciliteren en initiëren. Actium zet, in lijn met dit experiment, binnen verschillende complexen een soortgelijke mix in. De juiste balans/mix tussen vragers en dragers of reguliere huurders en huurders met een zorgvraag, zoals bij het complex van Noordermaat in Assen, waarbij een mix van huurders met zorg en reguliere huurders komt te wonen. De oplevering van dit complex is na de bouwvak van 2024.

We spelen beter in op de vraag naar aandachtsgroepen

In januari is door bestuurders van participerende partijen vanuit zorg, gemeente en de woningbouw een nieuwe opdracht geformuleerd met de intentie om het commitment voor Weer Thuis te vergroten bij onder andere zorgaanbieders die het uitstroomconvenant hebben ondertekend. Zij helpen cliënten die de stap kunnen maken naar zelfstandig wonen vanuit beschermd wonen, een medisch verblijf of maatschappelijke opvang met het verkrijgen van een woning.

Strategische kaders

Met behulp van Finance Ideas is het strategisch kader voor zorgvastgoed ontwikkeld. Hier vloeit het uitvoeringsprogramma voor wonen, welzijn en zorg uit voort waarin de concrete acties die Actium uitzet vanuit het programma zijn opgenomen.  

Flexwonen

Als we spreken over flexwonen, dan hebben we het over tijdelijke woonoplossingen. Binnen dit tijdelijke karakter heeft het minimaal een van de volgende aspecten: de woning zelf, de bewoning of de beschikbare locatie. Binnen Actium lopen er ook verschillende ontwikkelingen rondom het realiseren van flexwoningen als tijdelijke aanvulling op de woningvoorraad en om ‘spoedzoekers’ sneller een dak boven het hoofd te geven. Binnen verschillende gemeenten in ons werkgebied zijn we aan de slag of geweest met de realisatie van flexwoningen, van aantallen variërend tussen de 8 en 150 woningen. Vanuit Actium zijn er verschillende werkgroepen bezig geweest. Er is duidelijkheid gekomen over taken en rollen binnen Actium in relatie tot flexwonen, er is betere afstemming tussen de verschillende afdelingen, contractvormen zijn beter in beeld en er is een afwegingskader gekomen of het bijdraagt aan onze opgaven. Omdat er bij flexwonen een sneller proces is dan bij het reguliere bouwproces, gaat een aantal stappen in een versnelling. Daarnaast komen er meer mensen te wonen vanuit spoed of een andere achtergrond. Ook was er vaak weerstand vanwege de nieuwe bewoners, zoals de groep statushouders.  

In Assen (Groene Dijk), Midden-Drenthe (Smilde), Westerveld (Diever) en Ooststellingwerf (Appelscha) is er in 2023 gewerkt aan flexwonen. 

2.2.5 Beschikbaarheid

We verhuren onze woningen via Thuiskompas. Thuiskompas is een samenwerkingsverband van de acht Drentse woningcorporaties en huurdersorganisaties. Woningzoekenden die op zoek zijn naar een sociale huurwoning in Drenthe kunnen zich gratis inschrijven en reageren op de beschikbare huurhuizen. Vanaf het moment van inschrijven bouwt een woningzoekende inschrijftijd op. Gemiddeld stonden woningzoekenden in 2023 5,7 jaar ingeschreven op het moment dat ze een woning van Actium toegewezen kregen. De gemiddelde inschrijfduur verschilt sterk per gemeente: van gemiddeld 4,4 jaar in Ooststellingwerf tot 8,5 jaar in Noordenveld. De mediaan van de inschrijfduur was 4,2 jaar. Dat betekent dat de helft van de woningzoekenden die in 2023 een woning van Actium toegewezen kregen, korter dan 4,2 jaar stonden ingeschreven. 

De gemiddelde inschrijfduur is het rekenkundige gemiddelde van de inschrijfduur van de woningzoekenden die in 2023 een woning kregen. Dit gemiddelde is exclusief bemiddelde woningen. De gemiddelde inschrijfduur geeft een vertekend beeld, omdat het gemiddelde gevoelig is voor uitschieters. Sommige woningzoekenden stonden bij toewijzing meer dan 20 jaar ingeschreven. Zij waren al die jaren niet actief op zoek naar een huis, maar stonden preventief ingeschreven. Daarom is het beter om in de toekomst te kijken naar de gemiddelde zoektijd. Deze wordt dit jaar nog niet gerapporteerd in het jaarverslag. Sinds de livegang van Thuiskompas in april 2020 bouwt iedere woningzoekende opnieuw zoektijd op. Pas na vijf jaar geeft de gemiddelde zoektijd een realistisch beeld. We kunnen vanaf 2025 hierover rapporteren.

Tabel: Overzicht gemiddelde inschrijfduur (in jaren) bij woningtoewijzing (alleen aanbodmodel exclusief bemiddelingen) in 2023

  Zelfstandige woningen Gerealiseerde gemiddelde inschrijfduur in jaren
Totaal Actium 15.405 5,7

Leegstand

In 2023 waren er in totaal 1068 nieuwe verhuringen. Wij spannen ons dagelijks in om de leegstand zo beperkt mogelijk te houden. Als gevolg van mutatie stond een woning in 2023 gemiddeld 22 dagen leeg. Als gevolg van leefbaarheidszaken was dit gemiddeld 31 dagen. Hierbij kun je denken aan ontruiming, calamiteiten zoals brand en aan de toewijzing aan bijzondere doelgroepen. Omdat hier vaak nog een derde partij tussen zit duurt het verhuurproces vaak iets langer dan bij een reguliere toewijzing. Als gevolg van projecten (sloop/nieuwbouw) stonden woningen in 2023 111 dagen leeg. Als gevolg van verkoop was dit 110 dagen.

Eind 2023 zijn de teams Serviceonderhoud en Woondiensten gestart met het aansluitend verhuren van woningen met als doel de leegstand terug te dringen. Ook is een aantal verbeteringen aangebracht in het verhuurmutatieproces dat moet leiden tot een drukkend effect op de leegstand. Het laatste tertiaal zijn de eerste effecten hiervan zichtbaar. Naar verwachting zal dit in de jaarcijfers 2024 ook zichtbaar worden. 

Wat ook opvalt is dat, ondanks de krapte op de woningmarkt, woningzoekenden steeds kritischer lijken te worden in hun zoektocht. Het weigeren van vrijkomende woningen of nieuwbouw na bezichtiging heeft een negatief effect op de leegstand. Om die reden willen wij de actuele marktvraag sterker mee laten wegen bij de ontwikkeling van nieuwbouw- en renovatieprojecten.

2.3 Betaalbaar wonen

Bij Actium kun je als huurder betaalbaar wonen. Ook als je een laag inkomen hebt. Zo houd je voldoende geld over voor andere dingen die nodig zijn voor een goed leven. Het is daarom belangrijk dat we onze woningen betaalbaar bouwen. Betaalbaarheid gaat voor ons overigens verder dan de hoogte van de huurprijzen alleen. Het gaat ons om de totale woonlasten. Dus ook om energielasten en belastingen. 

Je kunt op elk moment in je leven moeite krijgen om je rekeningen te betalen. Betalingsproblemen kunnen uitgroeien tot betalingsachterstanden en schuldzorgen. We zoeken samen met huurders en onze samenwerkingspartners naar passende oplossingen om dit soort problemen te beperken en in de toekomst te voorkomen. 

2.3.1 Huurprijsbeleid

Streefhuurbeleid

We werken met een streefhuurbeleid. De streefhuur is de huurprijs die we passend vinden bij de kwaliteit en doelgroep van de woning. Ook houden we rekening met onze marktpositie in een dorp of gemeente en de vraag van woningzoekenden die vallen onder onze primaire doelgroepen. We hebben vijf streefhuurprijsklassen, die passen bij de landelijke aftoppingsgrenzen die belangrijk zijn voor de huurtoeslag. Met het streefhuurbeleid kunnen we goed sturen op het door ons gewenste aantal woningen per streefhuurprijsklasse, zodat we voldoende en betaalbare woningen aanbieden aan woningzoekenden. 

Tabel: Overzicht indeling woningvoorraad per streefhuurprijsklasse op 31-12-2023 (uitsluitend reguliere, zelfstandige woongelegenheden)

Streefhuurprijsklasse (prijspeil 2023) Aantal % van totaal
Goedkoop (t/m €452,20) 1.308 9%
Betaalbaar laaglaag (€452,21 t/m €587,65) 2.897 19%
Betaalbaar laag (€587,66 t/m €647,19) 7.776 50%
Betaalbaar hoog (€647,20 t/m €693,60) 3.076 20%
Duur (€693,61 t/m €808,06) 348 2%
Totaal 15.405 100%

Gemiddelde huurprijs per woning ten opzichte van maximaal toegestane huur

In onderstaande tabel vergelijken we de gemiddelde werkelijke huurprijs (netto huurprijs) met de gemiddelde maximaal toegestane huurprijs. Onze huurders betaalden eind 2023 gemiddeld 56,9 % van de wettelijk maximaal toegestane huurprijs. Eind 2022 was dit 62,7%. Dit verschil wordt grotendeels verklaard doordat de maximaal toegestane huurprijzen per 1 januari 2023 met 10% stegen, gelijk aan de inflatie over het jaar 2022. De netto huurprijzen werden in 2023 met 2,9% verhoogd. Daarnaast gold in 2023 een eenmalige huurverlaging, waarbij we meer dan 4000 huurders een huurverlaging hebben gegeven. Het gemiddelde aantal WWS-punten (woningwaarderingspunten) per woning is 162. Dat is één punt hoger dan het gemiddelde op 31 december 2021. De gemiddelde werkelijke huurprijs is gelijk gebleven. Verschillen in werkelijke huurprijzen over de jaren worden veroorzaakt door huurverhoging bij mutaties. Daarnaast hebben we op 1 juli 2023 de huren aangepast, waarbij we de wettelijke regels hebben gevolgd. 

Onderdeel Gemiddeld totaal Actium
Aantal WWS-punten 162
Toegestane maximale huurprijs (€) € 970
Werkelijke netto huurprijs (€) € 552 
% van maximale huurprijs 56,9%

Jaarlijkse huuraanpassing

Op 1 juli 2023 hebben we de huurprijzen aangepast volgens de richtlijnen van de rijksoverheid. De maximaal toegestane huursomstijging over het kalenderjaar 2023 bedroeg 2,6% (gelijk aan de cao-loonontwikkeling minus 0,5%). De jaarlijkse huuraanpassing zorgde voor een totale huursomstijging van 2,27% in 2023. Wij hebben een huurverhoging van 2,9% toegepast op zelfstandige woningen. Daarnaast hebben we een inkomensafhankelijke huurverhoging toegepast. Hierbij hebben we de huren van huurders met een middeninkomen met maximaal € 25,- verhoogd en de huren van huurders met een hoog inkomen met maximaal € 50,- verhoogd. Voor huurders die wonen in een woning met een E, F of G-label hebben we de huren bevroren in 2023. 

Eenmalige huurverlaging

In de Nationale Prestatieafspraken is afgesproken dat huurders met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum in 2024 een huurverlaging krijgen. Met het oog op de effecten van de hoge inflatie en energiekosten op de koopkrachtontwikkeling, heeft het kabinet besloten deze huurverlaging te vervroegen naar 2023. Huurders hebben in 2023 en 2024 recht op een huurverlaging tot € 575,03 als hun inkomen (peiljaar 2021) lager is dan 120% van het sociaal minimum. Huurders die in 2021 een laag inkomen hadden, kregen automatisch een huurverlaging voorgesteld. 

  • 4.071 huurders kregen per 1 juni 2023 een huurverlaging naar € 575,03

Huurders die na 2021 te maken kregen met een inkomensdaling die tenminste zes maanden duurde, kunnen tot uiterlijk 30 december 2024 de huurverlaging zelf aanvragen.

  • 45 huurders hebben huurverlaging toegekend gekregen in 2023 nadat zij het zelf hadden aangevraagd. 

2.3.2 Afgesloten huurovereenkomsten woningen

In 2023 hebben we 1.056 huurovereenkomsten afgesloten voor DAEB-woningen. Dit zijn de in de Woningwet omschreven Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB). 

Het grootste deel van de afgesloten huurovereenkomsten is voor woningen met een huurprijs tussen de kwaliteitskortingsgrens en de bij de huishoudgrootte passende aftoppingsgrens. In 2023 hebben één-persoonshuishoudens de meeste huurovereenkomsten afgesloten. Ongeveer de helft van de huurovereenkomsten is afgesloten in Assen.

Tabel: Overzicht afgesloten huurovereenkomsten woningen 2023 (alleen DAEB-woningen) naar huishoudgrootte, leeftijdsgroep en inkomensdoelgroep.

Huishoudgrootte Leeftijdsgroep Inkomensdoelgroep Huurprijs Huurprijs Huurprijs Huurprijs Totaal
      Tot en met basishuur Basishuur t/m €452,20 € 452,21 t/m 647,19 € 647,18 t/m € 808,06  
Rechtspersoon Niet van toepassing Vrijgesteld van inkomenstoets 2 1 3   6
1 persoons < = AOW leeftijd t/m € 25.475 3 94 192 2 291
    > € 25.475   18 90 55 163
  > AOW leeftijd t/m € 25.075   5 95 3 103
    > € 25.075   5 67 5 77
  Speciale doelgroep Vrijgesteld van inkomenstoets   19 25   44
      3 141 469 65 678
               
      Huurprijs
Tot en met basishuur
Huurprijs
Basishuur t/m €452,20
Huurprijs
€ 452,21 t/m 647,19
Huurprijs
€ 647,18 t/m € 808,06
 
2 persoons < = AOW leeftijd t/m € 34.575 1 12 67 1 81
    > € 34.575   1 17 25 43
  > AOW leeftijd t/m € 33.800   2 37 1 40
    > € 33.800     34 4 38
  Speciale doelgroep Vrijgesteld van inkomenstoets   1 8 3 12
      1 16 163 34 214
               
      Huurprijs
Tot en met basishuur
Huurprijs
Basishuur t/m €452,20
Huurprijs
€ 452,20 t/m €693,60
Huurprijs
€ 693,61 t/m € 808,06
 
3 persoons en meer < = AOW leeftijd t/m € 34.575   1 84   85
    > € 34.575   1 34 3 38
  > AOW leeftijd t/m € 33.800     2   2
    > € 33.800     1   1
  Speciale doelgroep Vrijgesteld van inkomenstoets     32   32
      0 2 153 3 158
 Totaal     6 160 788 102 1056

Tabel: Afgesloten huurovereenkomsten 2023 (uitsluitend zelfstandige, reguliere DAEB-woningen), verdeeld over de huurprijsklassen en naar gemeente

Gemeenten Goedkoop Betaalbaar laaglaag en betaalbaar laag Betaalbaar hoog Duur Vrije sector Totaal
  (t/m €452,20) (€452,21 t/m €647,19) (€647,20 t/m €693,60) (€693,61 t/m €808,06) (> €808,06)  
Assen 118 330 73 20   541
De Wolden 11 85 27 6   129
Hoogeveen   5 4     9
Meppel 7 14 12     33
Midden-Drenthe 11 64 1 2   78
Noordenveld   19 8     27
Ooststellingwerf 10 103 20 3   136
Westerveld 9 83 9 2   103
Totaal Actium (aantal) 166 703 154 33 0 1056
Totaal Actium (aandeel) 15,7% 66,6% 14,6% 3,1% 0,0% 100%

2.3.3 De 92,5-7,5 regeling

Actium heeft in 2023 97,0 procent van de woningen toegewezen aan de doelgroep tot de inkomensgrens. Hiermee voldeden we ruim aan de afspraak om minimaal 92,5 procent toe te wijzen aan de doelgroep.

Tabel: 92,5/7,5% regeling: aantal en aandeel verhuringen (alleen DAEB-woningen) per inkomensdoelgroep

Inkomensdoelgroep Aantal verhuringen Aandeel verhuringen
Onder de inkomensgrens 1.019 97,0%
Boven de inkomensgrens 25 2,4%
Niet in te delen of niet relevant 6 0,6%
Totaal aantal toewijzingen 1.050 100%

2.3.4 Passend toewijzen

In 2023 hebben wij 99,3% van onze woningen passend toegewezen. We voldoen hiermee ruim aan de wettelijke norm. Slechts in enkele gevallen maken we een uitzondering, bijvoorbeeld in het geval we een woning van een huurder slopen en de huurder daarom verhuist naar een andere woning. Passend toewijzen draagt bij aan betaalbaar wonen voor onze huurders. 

Passend toewijzen: overzicht aantal en aandeel verhuringen (DAEB-woningen) aan huurtoeslaggerechtigden

Passendheidscategorie Aantal Aandeel
Passend 669 99,3%
Niet passend 5 0,7%
Totaal 674 100%

2.3.5 Bijzondere doelgroepen

Niet reguliere toewijzingen

Binnen het samenwerkingsverband Thuiskompas heeft Actium net als de andere deelnemende corporaties jaarlijks 20% vrije toewijzingsruimte voor toewijzingen van woningen die afwijken van de afgesproken reguliere toewijzingsregels. 

We gebruiken deze ruimte bijvoorbeeld om zogenoemde aandachtsgroepen een woning te verhuren. In 2023 overschreden we met 22,1% de binnen Thuiskompas afgesproken grens van 20%. De belangrijkste reden voor deze overschrijding is het grote aantal urgenties voor sloop, renovatie of herhuisvesting (107 via Thuiskompas en 19 via bemiddeling). Met name in Assen is een grote transformatieopgave, waardoor huurders tijdelijk hun huis uit moeten. Daarnaast zijn de huurders van de Bergakker in Norg uitverhuisd. Ook bemiddelingen door de seniorenmakelaar en omklapcontracten Weer Thuis vallen onder de vrije beleidsruimte. Tot slot zijn we in oktober 2023 begonnen met voorrang geven aan grote gezinnen bij het toewijzen van grote gezinswoningen. In 2023 hebben we acht woningen op die manier toegewezen. Wanneer een minimum huishoudgrootte wordt meegegeven als criterium bij het verhuren via Thuiskompas, wordt de verhuring onder de vrije beleidsruimte gerekend. 

Bemiddelingen

In 2023 hebben we 186 woningen toegewezen via bemiddeling. In onderstaande tabel zijn de bemiddelingen uitgesplitst naar bemiddelingsreden. 

Bemiddelingsreden Aantal
Coöptatie (voordracht) 83
Woningruil 31
Renovatie-/sloop-/herhuisvestingsurgentie 19
Zorgwoning 15
Leefbaarheid 8
Aangepaste woning 7
Molukse Wijk 6
Doorstroming 5
Tijdelijk contract 5
Overige categorieën 7
Totaal 186

Urgenties

Vanuit Thuiskompas is er een gezamenlijke urgentiecommissie. De urgentiecommissie heeft in 2023 in totaal 1231 aanvragen ontvangen. In totaal zijn hiervan 339 aanvragen in behandeling genomen, waarvan 101 aanvragers uiteindelijk een urgentie kregen toegewezen. De corporaties in Drenthe, waaronder Actium, hebben de mensen met urgentie gehuisvest. Een groot deel van de aanvragen is niet in behandeling genomen, omdat er bijvoorbeeld niet gereageerd is op een verzoek tot aanvullende informatie, de aanvraag niet betaald is of de aanvraag is ingetrokken. 

Naast urgenties via de urgentiecommissie (29 woningen) hebben we 107 woningen met voorrang toegewezen aan sloopurgenten, met name in de gemeente Assen. 

Statushouders

Gemeenten krijgen op basis van hun grootte elk jaar een taakstelling van het Rijk om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. 

De taakstelling voor Actium in 2023 was daarmee 303 statushouders. In totaal hebben we 281 statushouders, inclusief na-reizigers gehuisvest in 88 woningen. Dit betekent dat circa 8% van het aantal vrijgekomen woningen wordt verhuurd aan statushouders. In totaal dus net iets minder dan de taakstelling. Per gemeente is dat bij enkele gemeenten iets onder de norm en bij de andere gemeenten boven de norm. Voor Assen en De Wolden is de totale taakstelling wel gehaald. Deze gemeenten hebben zelf ook statushouders gehuisvest. In de gemeente Westerveld is dit niet het geval.

Statushouders per gemeente

  Taakstelling Actium Realisatie Actium
Assen 123 123
De Wolden 46 47
Hoogeveen 5 0
Meppel 5 8
Midden-Drenthe 25 25
Noordenveld 9 7
Ooststellingwerf 36 38
Westerveld 54 33
Totaal Actium 303 281

2.3.6 Huisuitzettingen

Huisuitzettingen
We doen er alles aan om een huisuitzetting te voorkomen. Dat lukt niet altijd. In 2023 hadden we negen huisuitzettingen met een huurachterstand. Dat is meer dan in 2022. Bijna alle uitzettingen waren al lang lopende dossiers. Geen van deze huisuitzettingen waren gezinnen. 

De rechter bepaalt in alle gevallen of een huisuitzetting mag. In 2014 vonden nog 48 huisuitzettingen met een huurachterstand plaats. In negen jaar tijd daalde het aantal uitzettingen enorm. 

Wij beseffen dat mensen betalingsproblemen kunnen krijgen. Het kan iedereen overkomen. Schulden en achterstanden leveren stress op. Daarom hebben we onze dienstverlening zo ingericht dat er zo weinig mogelijk barrières zijn om contact met ons te zoeken en te hebben. Onze aanpak is een huurachterstand zo vroeg mogelijk te signaleren en daarna huurders op maat te begeleiden. 

In de gesprekken die we met huurders voeren over het ontstaan van betalingsproblematiek komt steeds vaker naar voren dat problemen veroorzaakt werden door oplopende kosten voor energie. Ook vertellen onze huurders dat de algehele kosten voor levensonderhoud oplopen, waardoor bij de minste tegenslag al betalingsproblemen ontstaan.

Aantal huisuitzettingen per jaar

2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
48 27 29 14 12 5 4 4 3 9

2.3.7 Huurachterstand, huurderving en leegstand (huurincasso)

Huurachterstand

Onze aanpak is om huurachterstanden van huurders te voorkomen en als er wel een huurachterstand is, dit zo vroeg mogelijk te signaleren. Dit doen we in samenwerking met verschillende organisaties zoals welzijn en gemeenten.

De huurachterstand bedroeg op 31 december 2023 0,4% voor zittende huurders en 0,2% voor vertrokken huurders. Dit is in lijn met de achterstanden van de afgelopen jaren. Het aantal deurwaardersdossiers bij zittende en vertrokken huurders is 242. Er is een groep huurders die het moeilijk heeft en nu bij de deurwaarder terecht zijn gekomen. 

Huurderving als gevolg van leegstand

Actium streeft ernaar om zo weinig mogelijk woningen leeg te laten staan. Helaas is dit niet helemaal te voorkomen. Daar waar dit toch noodzakelijk is, streven we ernaar om de leegstand zo kort mogelijk te laten duren. 

Dagelijks spant Actium zich in om vrijkomende woningen zo snel mogelijk weer te verhuren aan woningzoekenden. In 2023 zette de daling van de huurderving als gevolg van leegstand door naar een derving van bijna € 1,4 miljoen. Dit is ongeveer € 100.000 minder dan vorig jaar. En omgerekend 1,4% van de te verwachten huurinkomsten (ongeveer vergelijkbaar met vorig jaar). Het grootste aandeel van deze huurderving werd veroorzaakt door leegstand in sloopprojecten in Assen, voornamelijk in de Schildersbuurt (Tooropstraat, Lonerstraat, Rembrandtslaan, Henriette Ronnerstraat), en daarnaast in de Nansenstraat, de Zilverschoonstraat en Dahliastraat. Een deel van de sloopwoningen werd verhuurd door Ad Hoc. Andere reden van leegstand waren mutatieonderhoud als gevolg van verhuizingen, renovatie van badkamers, keukens en toiletten bij verhuizingen, verkoop en een klein deel als gevolg van lastiger te verhuren woningen (verhuurbaarheid). In Assen is het aantal dagen dat een woning gemiddeld leeg stond als gevolg van mutatieonderhoud gelijk gebleven met vorig jaar. Dit was 19 dagen. In de buitenkernen was dit met gemiddeld 11 dagen aanmerkelijk lager. En daarbij een mooie afname voor de buitenkernen ten opzichte van vorig jaar (in 2022 was dit nog 15 dagen).

2.3.8 Drents Woonlastenonderzoek

In 2014 en 2018 voerden we, samen met andere Drentse woningcorporaties en alle huurdersorganisaties, een onderzoek uit onder huurders naar betaalbaarheid van het wonen. Deze eerdere onderzoeken hebben betaalbaarheid nog hoger op de agenda van corporaties gezet. We hebben naar aanleiding van deze onderzoeken verschillende maatregelen genomen, zoals gematigd huurprijsbeleid, inzet van de Voorzieningenwijzer en verduurzaming van woningen. 

Uitkomsten woonlastenonderzoek

In 2023 voerden we het Drents woonlastenonderzoek opnieuw uit. Dit keer met negen woningcorporaties en alle huurdersorganisaties. Het onderzoek omvat meer dan 54.000 huishoudens verspreid over achttien gemeenten. Er is op basis van onder andere CBS-microdata onderzoek gedaan naar woonlasten, betaalbaarheidsrisico en energiearmoede onder huurders. Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale woonlasten van huurders met gemiddeld 100 euro per maand zijn gestegen. Dat komt door stijgende energielasten, hoge inflatie en lage inkomens. Daarnaast heeft één op de drie huurders kans op een betaalbaarheidsrisico, wat betekent dat deze huurders structureel minder inkomsten dan uitgaven hebben. De grootste groep huurders met betaalbaarheidsrisico's betreft alleenstaanden onder de AOW-leeftijd. Ook speelt energiearmoede een grote rol onder huurders, in de tijden dat energielasten flink gestegen zijn. 

Aan de slag!

Op basis van de uitkomsten van het woonlastenonderzoek hebben we met alle corporaties en huurdersorganisaties gezamenlijk een actieplan opgesteld. Daarin staat wat behouden, verbeterd, geagendeerd en geactiveerd moet worden. Alle corporaties blijven zich inzetten op een gematigd huurbeleid en preventie. Daarnaast werken we hard aan het verduurzamen van onze woningvoorraad, wat de lasten van huurders zal verlagen. In 2024 gaan we met collega's van verschillende afdelingen aan de slag binnen complexen waar het risico op energiearmoede en/of betaalbaarheidsrisico hoog is. 

Betaalbaarheidsrisico werkgebied Actium per gemeente en wijk. Bron: Drents Woonlastenonderzoek 2023, Springco (2023).

2.3.9 Energiearmoede

De aanpak van Actium met betrekking tot verduurzaming en het tegengaan van energiearmoede beslaat alle vijf onderdelen van de Energiebespaarschijf*.  De meest effectieve maatregel is natuurlijk het verduurzamen van onze woningen. Wij hebben daarom een omvangrijk verduurzamingsprogramma, maar het energetisch verbeteren van onze hele woningvoorraad door middel van sloop/nieuwbouw en renovatie is een meerjarenplan. Dit kost tijd, maar de nood is nu al hoog. We willen daarom daarnaast inzetten op aanvullende maatregelen die al op korte termijn effect kunnen hebben. Actium heeft in lijn met het nationale programma drie doelstellingen voor de aanpak van energiearmoede.

• Inzicht en monitoring ten behoeve van energiebesparing.
• Optimaliseren van installaties en gebruik.
• Op korte- en middellange termijn energiearmoede aanpakken bij de meest kwetsbare bewoners (met laag inkomen in een sociale huurwoningen).

Om energiearmoede onder onze huurders te bestrijden heeft het Kernteam Energiecrisis in 2023 verschillende acties uitgezet om toekomstige huurachterstanden te voorkomen en huurders te ondersteunen in hun vragen en wensen. Met de uitkomsten van het woonlastenonderzoek kunnen wij nu meer gericht complexen en buurten benaderen waar het risico op energiearmoede het meest aanwezig is. 

Onze energiebesparingsadviseurs zijn gestart in mei 2023 en hebben dit jaar 325 huisbezoeken afgelegd. Er zijn vrijwel op elk adres passende energiebesparende middelen afgegeven of geïnstalleerd. Waar nodig heeft de bewoner ook op maat advies gekregen, hoe zij door middel van een aanpassing in woongedrag, hun energieverbruik kunnen verminderen. 

Daarnaast zijn in 2023 diverse wijkacties in samenwerking met de provincie, gemeenten en soms andere woningcorporaties georganiseerd. Dat hebben we gedaan in  onder andere de gemeente Midden-Drenthe, Westerveld, Assen en De Wolden). Ook is de Slimwonen app van start gegaan in de gemeenten Noordenveld, Assen en Meppel. Al deze acties zijn erop gericht om zoveel als mogelijk te voorkomen dat huurders in de winter van 2023/2024 met grote achterstanden, met alle bijkomende problematiek van dien, worden geconfronteerd.

2.4 Goede, duurzame woningen

Als huurder wil je comfortabel, prettig en gezond wonen. Daarvoor heb je een goede woning nodig. Een woning die gebruiksvriendelijk is en die logisch is ingedeeld. Een woning die technisch goed in elkaar zit en goed onderhouden wordt. Een woning waar je de dingen kan doen die voor jou belangrijk zijn. 

Een goede woning is ook een duurzame woning. Want in een duurzame woning woon je comfortabel. En je verbruikt niet meer energie dan nodig is. Dit is goed voor jouw portemonnee én voor de toekomst van onze aarde. We bouwen en onderhouden circulair en natuurinclusief. Dat betekent dat we zo min mogelijk nieuwe grondstoffen en materialen gebruiken. En dat we zo veel mogelijk gebruik maken van natuurlijke grondstoffen.

2.4.1 Technische kwaliteit van onze woningen

Technische kwaliteit

Door renovatie, sloop en nieuwbouw is een deel van de woningvoorraad in transitie. Met behulp van de NEN 2767 conditiescore meten we de bouwtechnische kwaliteit van onze woningvoorraad. 

De gemiddelde conditiescore van onze woningen bedraagt 2,3. De gewenste gemiddelde bouwtechnische kwaliteit van woningen moet conditiescore 2 zijn. Het verschil tussen de gewenste conditiescore 2 en de gemeten conditiescore 2,3 rechtvaardigt de instandhoudingsactiviteiten die worden begroot in de meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB). Met het uitvoeren van het zogenoemd correctief instandhoudingsonderhoud houden we de technische kwaliteit van onze woningvoorraad op de gewenste score 2. Elk jaar wordt op een kwart van onze woningvoorraad de conditiemeting uitgevoerd.  
Onderstaande tabel geeft de NEN 2767 score classificaties weer.     

Tabel Scoreclassificatie NEN2767

Energetische kwaliteit en reductie CO2 emissie

De prognose CO2-emissie is het resultaat van de transitie van de woningvoorraad. Het resultaat omvat de investeringsbegroting jaarplan 2023 plus de opbrengst van de complexsessies 2023. Onderstaande grafiek 1 toont de geprognosticeerde CO2 uitstoot volgend uit onze meerjaren in- en desinvesteringsbegroting. Het resultaat ligt in lijn met het gestelde doel van 1.733 kg CO2 uitstoot gemiddeld per woning in 2030.

Grafiek 2 toont het werkelijk aardgasverbruik en de daarbij behorende CO2-emissie. De CO2-emissiefactor wordt jaarlijks vastgesteld. Voor de toets op de doelstelling die in 2017 is vastgesteld hanteren we de CO2-emissiefactor van 1,890. Op basis van de trendlijn over de periode 2017-2022 en onze meerjaren in- en desinvesteringsbegroting lijken we beide doelstellingen te gaan halen.  

Grafiek 3 toont de gemiddelde energieprestatie 2 score per gemeente conform de NTA8800. Een score lager dan 190 kWh/m2 geeft een energielabel B. De gemiddelde energieprestatie bedraagt op dit moment 169 kWh/m2. Alleen de gemeente De Wolden scoort gemiddeld energielabel C, de overige gemeentes scoren gemiddeld energielabel B. Om de energieprestatie te verbeteren zijn er projecten opgevoerd in het jaarplan 2024, deze projecten zijn de uitkomst van de complexsessies van februari en maart jl. 

Grafiek 4 toont het aantal energielabels per energielabel categorie per gemeente. Met de Nationale Prestatieafspraken is bepaald dat woningen met een energielabel E, F of G in 2028 geen onderdeel meer uit mogen maken van de woningvoorraad. In totaal heeft Actium nog 680 woningen met een E, F of G energielabel. Hiervan maken al 200 woningen onderdeel uit van de sloopopgave en 459 woningen van de renovatie-opgave. De projecten zijn opgenomen in jaarplan het 2024. Er resteren 21 woningen met een E, F of G energielabel die geen onderdeel uitmaken van het jaarplan 2024.

Grafiek Prognose CO2 uitstoot
Grafiek CO2 emissie monitor verbruik aardgas over 2017-2022
Gemiddelde Energie Prestatie 2 score per gemeente
Aantallen per energielabel categorie per gemeente

Verduurzamingsprogramma

Het verduurzamen van ons woningbezit is een enorme opgave. De noodzaak daarvoor is ook zeer hoog. De energielasten en daarmee de woonlasten moeten betaalbaar blijven en de uitstoot van CO2 van onze woningen moet naar beneden. In 2023 zijn we daarom gestart met het programma "verduurzaming bestaande woningen". We gaan de komende vijf jaar 2500 woningen verduurzamen. We hebben een klantreis uitgewerkt waarmee we onze huurders soepel door het verduurzamingstraject kunnen begeleiden. Eind 2023 zijn we gestart met een inkoopproces om hier aannemers voor te vinden. In 2024 gaan we van start met het grootschalig verduurzamen van ons woningbezit. Hiermee zorgen we ervoor dat EFG-labels uit het bezit verdwijnen en onze huurder een betaalbare woning heeft, nu en in de toekomst!

Onderhoud van onze woningen

We hebben in 2023 ruim € 23 miljoen (kasstroom) uitgegeven aan het onderhoud van onze woningen door planmatig onderhoud en contractonderhoud.

Planmatig onderhoud

De uitgaven en realisatie in planmatig onderhoud zijn in 2023 ruim binnen de begroting uitgevoerd. We hebben inkoopvoordeel weten te behalen bij de inkoop van ketelvervanging. We hebben enkele planmatige activiteiten laten vervallen, omdat deze bij toekomstige renovaties gecombineerd gaan worden. We hebben op grote schaal badkamer, keuken en toiletrenovaties uitgevoerd.

Contractonderhoud

In 2023 is voor ruim € 4 miljoen aan contractonderhoud uitgevoerd. 

Mutatieonderhoud en reparatieverzoeken

In 2023 is het aantal reparatieverzoeken rondom schimmelvorming en vochtproblemen nog even hoog als in 2022. Evenals toen speelt het besparen op energielasten de grootste rol. Huurders verwarmen hun huis minder en ventileren onvoldoende met als gevolg comfortproblemen. Het programma verduurzaming bestaande woningen 2024-2028 gaat dit grotendeels te lijf.

De wijze waarop wij woningen opnieuw verhuren, is herzien in 2023. Zo verkorten wij de leegstand, zodat woningen sneller beschikbaar komen voor woningzoekenden. De aandacht voor nieuwe huurders als zij bij ons komen wonen, vergroten wij door aftersalesgesprekken en voorlichting over het gebruik van onze woningen en bijbehorende installaties. 

2.4.2 VvE-beheer

Actium verhuurt ook woningen in complexen waar we het eigendom delen met andere eigenaren. In deze complexen regelt de Vereniging van Eigenaren (VvE) het onderhoud en de besluitvorming.

Door aankoop van bezit van Woonconcept, eind 2022, heeft Actium in drie extra VvE’s bezit gekregen. In 2023 zijn de algemene ledenvergaderingen van deze complexen gehouden. Hieruit bleek dat er veel achterstallige werkzaamheden zijn. Deze zijn inmiddels afgerond.

2.5 Goed samenleven in een fijne woonomgeving

Naast je thuis is de woonomgeving minstens zo belangrijk voor een goed leven. We zetten ons dus ook in voor een gezonde, schone en veilige woonomgeving. 

We gaan voor krachtige en veelzijdige wijken. Wijken waar kwetsbare en niet-kwetsbare bewoners zelfredzaam en samen redzaam kunnen zijn. Waar begrip, inlevingsvermogen en omzien naar elkaar heel gewoon is. Zo leveren we onze bijdrage aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Waarin iedereen ertoe doet. Waarin iedereen gelijke kansen heeft. Waarin voorzieningen voor iedereen aanwezig en bereikbaar zijn.

De inrichting van de woonomgeving nodigt uit tot gezond gedrag. Er is ruimte voor fietsen, bewegen, wandelen, spelen en ontmoeten. En we vergroenen onze woonomgeving. Dat betekent dat we de natuur terugbrengen in onze wijken en in en om onze woningen en gebouwen. 

Het resultaat: uitnodigende, vitale en groene leefwijken.

2.5.1 Leefbaarheidsprogramma

Actium heeft de verantwoordelijkheid om buurten en wijken leefbaar te houden. De middelen en inspanningen die we hiervoor inzetten, moeten ten goede komen aan onze woningen en de bewoners van deze woningen. Om de inspanningen en middelen zo goed mogelijk in te zetten, werken we in ons werkgebied met leefbaarheidsprogramma’s. De basis voor deze programma's zijn de scores uit de Leefbaarometer die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tweejaarlijks publiceert. Naast deze Leefbaarometer zijn er meerdere instrumenten zoals de veerkrachtkaarten van Aedes, instrumenten vanuit sommige gemeenten en de ervaringen van medewerkers in de wijken zelf. De andere scores en ervaringen worden al op kleine schaal ingezet. Ambitie is om dit vanaf 2024 samen te brengen in een gerichte aanpak met brede input.

De meeste woningen van Actium scoren onder het gemiddelde volgens de Leefbaarometer. Dit kan verklaard worden doordat onze woningen vaker in buurten staan met relatief lagere leefbaarheid dan bijvoorbeeld de koopwoningen in ons werkgebied.

In 2023 hebben we ons gericht op alle gemeenten waar we woningen bezitten. Wel hebben we extra ingezet op de gemeenten waar we beneden gemiddeld scoorden. Dit zijn in 2023 de gemeenten Assen, Midden-Drenthe en Ooststellingwerf geweest. Het gaat hier om inzet van uren wijkconsulenten en wijkbeheerders.

Visie op leefbaarheid en uitvoeringsprogramma

In 2023 is de nieuwe visie op leefbaarheid van Actium gerealiseerd en vastgesteld door het MT. Deze visie is breed samengesteld met input van medewerkers, MEVM en samenwerkingspartners. De visie geeft richting aan wat er nodig is om uitnodigende, vitale en groene leefwijken te realiseren, waar we als corporatie van zijn en waar we het verschil kunnen en willen maken. Vanuit deze visie is er gestart met een uitvoeringsprogramma, dit om verschillende ambities verder te ontwikkelen of te verbeteren. De doelen in het uitvoeringsprogramma zijn verschillend en voor de korte of lange termijn en hebben een relatie met verschillende afdelingen en functies.

Mijn Buurt Assen (MBA)

Mijn Buurt Assen (MBA) is een gebiedsgericht samenwerkingsverband tussen Actium, de gemeente Assen en Vaart Welzijn. Naast het stimuleren en ondersteunen van buurtinitiatieven, worden vanuit deze gebiedsgerichte aanpak fysieke ingrepen, als wijkvernieuwing, gekoppeld aan sociale activiteiten. In 2023 bestond MBA tien jaar en was het tijd voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst. De overeenkomst is opgesteld en getekend door de stuurgroep, het is nu voor onbepaalde tijd en MBA is een werkwijze geworden i.p.v. een programma. 

In 2023 is er in alle negen wijken gestart met de uitvoering van de in 2022 opgestelde A3 uitvoeringsplannen (2023-2024). Naast de basistaken die de wijkuitvoeringsteams MBA in de wijk hebben richten ze zich op een aantal thema’s specifiek gericht op de wensen en behoeften in die wijk met bijbehorende begroting. De inzet en uitvoering van de plannen is geëvalueerd en komt terug in het jaarverslag MBA 2023, er waren geen grote afwijkingen tussen de plannen en uitvoering. Naast de inzet binnen de negen wijken is er in vier wijken gewerkt met een projectteam voor gebiedsgerichte aanpak van fysieke ingrepen in die wijken.

 In 2023 is er in twee wijken gestart met de wijkaanpak, deze nieuwe aanpak in Assen moet zorgen voor een brede kijk naar de wijk voor de korte en lange termijn. Opgaves in de wijk worden aan elkaar gekoppeld en verbonden met kansen. Samen met verschillende partijen en bewoners worden deze wijkaanpakken opgezet en uitgevoerd onder de regie van de gemeente Assen. MBA heeft een grote rol binnen de opzet en uitvoering. Met de ervaringen van de eerste twee wijkaanpakken wordt er vanaf 2024 gestart in de andere wijken.

Leefbaarheid en wijkvernieuwing

In ons hele werkgebied is er gewerkt aan leefbaarheid. Om dit te realiseren werkten we in alle gemeenten samen met verschillende partners binnen welzijn, politie, gemeente en zorg. We participeerden in netwerken en er waren korte lijnen om (zorg)signalen van onze huurder snel op de juiste plek te krijgen. Er zijn activiteiten uitgevoerd en ondersteund om de leefbaarheid te verbeteren in verschillende wijken en buurten. Van opschoondagen tot koffie ochtenden en van eten met de buurt tot het vergroenen van de omgeving, altijd samen met en/of vanuit bewoners en om de ontmoeting te stimuleren. De activiteiten sloten aan bij de behoeften van de bewoners.  

Leefbaarheid is niet alleen de verantwoordelijkheid van de corporatie, maar ook van de politie, de gemeente, welzijn, bewoners zelf en andere partijen. Daarom zijn we in 2023 begonnen om dit ook meer bespreekbaar te maken, de uitkomst was dat dit ook door veel anderen zo gezien wordt. In 2024 gaan we gerichter afspraken maken met de partijen wie wat doet en waarvan is en hoe we samen werken aan leefbaarheid.  

In verschillende gebieden is er gewerkt aan wijkvernieuwing, dit altijd samen en in afstemming met bewoners. Goede participatie van bewoners tijdens veranderingen is erg belangrijk. Er is hard gewerkt om op de juiste manier bewoners te informeren, mee te laten denken en/of te doen bij wijkvernieuwingen in ons werkgebied.  

2.5.2 Sociale problematiek

In onze samenleving moeten mensen zich zoveel mogelijk zelf kunnen redden. Dat is voor sommige huurders lastig. Zij hebben ondersteuning nodig. Wij voelen ons daar medeverantwoordelijk voor. Maar we kunnen dat niet alleen. Ook in 2023 zochten we de samenwerking op met organisaties die ook actief in de wijk zijn, zoals de gemeente, zorgorganisaties, welzijnsinstellingen en politie. We hebben veel vaste contactpersonen binnen de organisaties, zodat we snel met vragen en zorgen bij de juiste persoon via de juiste route konden komen. Ook participeerden we in verschillende (zorg)netwerken voor korte lijnen en juiste aanpak met elkaar.  

Versie:
v6.2.19

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report